Notice: Undefined index: linkPowrot in C:\wwwroot\wwwroot\publikacje\publikacje.php on line 1275
[46760] Rozdział: Wpływ amoniaku na proces hydratacji cementuw książce: Monografie technologii betonuISBN: 978-83-61331-24-7 Wydawca: Stowarzyszenie Producentów Cementu Opublikowano: Pażdziernik 2016 Miejsce wydania: Kraków Liczba stron: 12 Liczba arkuszy wydawniczych: 0.70 Autorzy / Redaktorzy / Twórcy
Grupa MNiSW: Rozdział w monografii w języku polskim Punkty MNiSW: 5 Pełny tekst |
W niniejszym artykule opisano wpływ amoniaku obecnego w wodzie zarobowej na hydratację cementu portlandzkiego. Przedstawione badania koncentrują się na procesach przebiegających podczas hydratacji cementu w okresie pierwszych 72 godzin od zarobienia. Kinetyka reakcji jakim ulega cement, hydratyzujący w wodzie destylowanej bez i z dodatkiem amoniaku była badana za pomocą metody kalorymetrycznej. Dodatkowo śledzono równolegle przebiegające zmiany składu fazowego i mikrostruktury sporządzonych zaczynów cementowych. W tym celu wykorzystano metodę dyfrakcji rentgenowskiej (XRD), analizy termicznej (DTA-TG) oraz obserwacje w skaningowym mikroskopie elektronowym wyposażonym w mikroanalizator rentgenowski (SEM-EDS).
Przeprowadzone badania wykazały, że amoniak obecny w wodzie zarobowej powoduje opóźnienie hydratacji cementu oraz spadek wydzielanego podczas niej ciepła. Związane jest z tym obniżenie ilości produktów powstających w wyniku hydratacji. Z czasem jednak różnice te zanikają.
Badania wykonane skaningowym mikroskopem elektronowym wykazały odmienność mikrostruktury zaczynu odniesienia i zaczynu wiążącego w obecności amoniaku. Produkty hydratacji cementu, przede wszystkim portlandyt i ettringit, powstając w obecności amoniaku są lepiej wykształcone niż w zwykłym zaczynie cementowym.
The article describes the effect of ammonia present in the mixing water on the Portland cement hydration. The research focuses on the cement hydration processes during the first 72 hours after being mixed. Kinetics of reactions to which the cement in distilled water with and without the addition of ammonia is subjected, tested by calorimetric methods. Additionally, parallel changes in the phase composition and microstructure of cement pastes were tracked. For this purpose, X-ray diffraction (XRD), thermal analysis (DTA-TG) and observations in a scanning electron microscope equipped with an X-ray microanalyzer (SEM-EDS) were used.
The study showed that the ammonia present in the mixing water causes a delay of cement hydration. This causes the reduction in the quantity of formed hydration product. With time, however, these differences disappear.
Studies in a scanning electron microscope revealed differences microstructure reference cement paste and cement pastes binding in the presence of ammonia. Products of cement hydration, primarily portlandite and ettringite, formed in the presence of ammonia are crystallized better than in the ordinary cement paste.