Notice: Undefined index: linkPowrot in C:\wwwroot\wwwroot\publikacje\publikacje.php on line 1275
Publikacje
Pomoc (F2)
[132140] Artykuł:

The analysis of the metrological properties of contact temperature measurement with the use of selected statistical methods

Czasopismo: International Journal of Electronics and Telecommunications   Tom: 70, Zeszyt: 3, Strony: 627-635
ISSN:  1434-8411
Opublikowano: Lipiec 2024
 
  Autorzy / Redaktorzy / Twórcy
Imię i nazwisko Wydział Katedra Do oświadczenia
nr 3
Grupa
przynależności
Dyscyplina
naukowa
Procent
udziału
Liczba
punktów
do oceny pracownika
Liczba
punktów wg
kryteriów ewaluacji
Dariusz Michalski orcid logo WMiBMWydziałowe Laboratorium Komputerowe**Niespoza "N" jednostki020100.00.00  
Beata Maciejewska orcid logo WZiMKKatedra Matematyki i Fizyki*Takzaliczony do "N"Inżynieria mechaniczna2033.3333.33  
Magdalena Piasecka orcid logo WMiBMKatedra Mechaniki i Procesów Cieplnych*Takzaliczony do "N"Inżynieria mechaniczna2033.3333.33  
Norbert Dadas WMiBMKatedra Mechaniki i Procesów Cieplnych*Takzaliczony do "N"Inżynieria mechaniczna2033.3333.33  
Artur Piasecki WiŚGiEKatedra Inżynierii SanitarnejTakzaliczony do "N"Inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka20100.00100.00  

Grupa MNiSW:  Publikacja w czasopismach wymienionych w wykazie ministra MNiSzW (część A)
Punkty MNiSW: 100


DOI LogoDOI    
Keywords:

temperature measurement  thermoelements  calibration  measurement uncertainty  Monte Carlo method  statistical methods 



Abstract:

In this study, the uncertainty of measurement paths was estimated using selected statistical methods. Specifically, temperature measurements obtained from contact temperature sensors used in a heat transfer test section were investigated. The experiments utilized a drywell temperature calibrator, thermoelements (types K, J, N, and T), and a data acquisition station. Additionally, a certified Pt-100 resistance sensor connected to the temperature meter was considered during measurements. The temperature range for the selected measurement points was 0.3 to 100 °C, covering both increasing and decreasing temperatures. To calculate the expanded uncertainty, both the uncertainty propagation method and the Monte Carlo method were employed. The results were analyzed and found to be similar.