Notice: Undefined index: linkPowrot in C:\wwwroot\wwwroot\publikacje\publikacje.php on line 1275
[102790] Artykuł: Destruction of the Structure of Boiling Emulsions(Niszczenie struktury wrzących emulsji)Czasopismo: Rocznik Ochrona Środowiska ISSN: 1506-218X Opublikowano: 2020 Autorzy / Redaktorzy / Twórcy Grupa MNiSW: Publikacja w czasopismach wymienionych w wykazie ministra MNiSzW (część A) Punkty MNiSW: 40 Pełny tekst Słowa kluczowe: crushing  desorption  force  speed  acceleration  pressure  dispersed phase  Keywords: crushing  desorption  force  speed  acceleration  pressure  dispersed phase  |
W tym artykule rozważamy procesy dynamicznej interakcji między wrzącymi
cząsteczkami zdyspergowanej fazy emulsji, prowadzące do rozpadu dużych kropel.
Wskazano na różnice w uwzględnianiu sił, które determinują kruszenie kropli
niewrzących i wrzących. Określono możliwość wykorzystania modelu do zdefiniowania
procesów przemieszczenia, deformacji lub fragmentacji włączenia fazy rozproszonej pod
wpływem zestawu sąsiednich cząstek.
Proponowana metoda pozwala określić główne parametry energetyczne procesu
homogenizacji podczas ogrzewania i wrzenia emulsji.
W tym artykule rozważamy procesy dynamicznej interakcji między wrzącymi
cząsteczkami zdyspergowanej fazy emulsji, prowadzące do rozpadu dużych kropel.
Wskazano na różnice w uwzględnianiu sił, które determinują kruszenie kropli
niewrzących i wrzących. Określono możliwość wykorzystania modelu do zdefiniowania
procesów przemieszczenia, deformacji lub fragmentacji włączenia fazy rozproszonej pod
wpływem zestawu sąsiednich cząstek.
Proponowana metoda pozwala określić główne parametry energetyczne procesu
homogenizacji podczas ogrzewania i wrzenia emulsji.