Notice: Undefined index: linkPowrot in C:\wwwroot\wwwroot\publikacje\publikacje.php on line 1275
Publikacje
Pomoc (F2)
[102790] Artykuł:

Destruction of the Structure of Boiling Emulsions

(Niszczenie struktury wrzących emulsji)
Czasopismo: Rocznik Ochrona Środowiska  
ISSN:  1506-218X
Opublikowano: 2020
 
  Autorzy / Redaktorzy / Twórcy
Imię i nazwisko Wydział Katedra Do oświadczenia
nr 3
Grupa
przynależności
Dyscyplina
naukowa
Procent
udziału
Liczba
punktów
do oceny pracownika
Liczba
punktów wg
kryteriów ewaluacji
Anatoliy Pavlenko orcid logo WiŚGiEKatedra Fizyki Budowli i Energii Odnawialnej*Niezaliczony do "N"Inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka5040.0028.28  
Viktor Melnyk Niespoza "N" jednostki50.00.00  

Grupa MNiSW:  Publikacja w czasopismach wymienionych w wykazie ministra MNiSzW (część A)
Punkty MNiSW: 40


Pełny tekstPełny tekst    
Słowa kluczowe:

crushing  desorption  force  speed  acceleration  pressure  dispersed phase 


Keywords:

crushing  desorption  force  speed  acceleration  pressure  dispersed phase 



Streszczenie:

W tym artykule rozważamy procesy dynamicznej interakcji między wrzącymi
cząsteczkami zdyspergowanej fazy emulsji, prowadzące do rozpadu dużych kropel.
Wskazano na różnice w uwzględnianiu sił, które determinują kruszenie kropli
niewrzących i wrzących. Określono możliwość wykorzystania modelu do zdefiniowania
procesów przemieszczenia, deformacji lub fragmentacji włączenia fazy rozproszonej pod
wpływem zestawu sąsiednich cząstek.
Proponowana metoda pozwala określić główne parametry energetyczne procesu
homogenizacji podczas ogrzewania i wrzenia emulsji.




Abstract:

W tym artykule rozważamy procesy dynamicznej interakcji między wrzącymi
cząsteczkami zdyspergowanej fazy emulsji, prowadzące do rozpadu dużych kropel.
Wskazano na różnice w uwzględnianiu sił, które determinują kruszenie kropli
niewrzących i wrzących. Określono możliwość wykorzystania modelu do zdefiniowania
procesów przemieszczenia, deformacji lub fragmentacji włączenia fazy rozproszonej pod
wpływem zestawu sąsiednich cząstek.
Proponowana metoda pozwala określić główne parametry energetyczne procesu
homogenizacji podczas ogrzewania i wrzenia emulsji.