Notice: Undefined index: linkPowrot in C:\wwwroot\wwwroot\publikacje\publikacje.php on line 1275
Publikacje
Pomoc (F2)
[64230] Artykuł:

LCA as a tool for assessing product and process oriented eco-innovations undertaken by enterprises

Czasopismo: Management and Production Engineering Review   Tom: 8, Zeszyt: 3, Strony: 60-69
ISSN:  2080-8208
Opublikowano: Wrzesień 2017
Liczba arkuszy wydawniczych:  1.00
 
  Autorzy / Redaktorzy / Twórcy
Imię i nazwisko Wydział Katedra Do oświadczenia
nr 3
Grupa
przynależności
Dyscyplina
naukowa
Procent
udziału
Liczba
punktów
do oceny pracownika
Liczba
punktów wg
kryteriów ewaluacji
Magdalena Rybaczewska-Błażejowska orcid logo WZiMKKatedra Inżynierii ProdukcjiTakzaliczony do "N"Nauki o zarządzaniu i jakości506.00.00  
Aleksandra Sulerz orcid logo WZiMKKatedra Inżynierii ProdukcjiNiespoza "N" jednostkiNauki o zarządzaniu i jakości506.00.00  

Grupa MNiSW:  Publikacja w recenzowanym czasopiśmie wymienionym w wykazie ministra MNiSzW (część B)
Punkty MNiSW: 12


Pełny tekstPełny tekst     DOI LogoDOI     Web of Science LogoYADDA/CEON    
Keywords:

innovation  eco-innovation  life cycle assessment LCA  food production. 



Abstract:

This paper examines the application of life cycle assessment (LCA) as an approach to foster
the product and process oriented eco- innovation of enterprises, using the fruit and vegetable
processing plant as an example. LCA, which is traditionally used to assess the impacts of
a single product system on the environment, was applied in the enterprise context. This was
made possible by forming an indicator describing the environmental profile of an enterprise,
which is calculated by the sum of the multiplication of the environmental impact assessment
(LCIA) results for individual unit processes within a particular impact category and their
weights reflecting the structure of production in an enterprise. In order to distinguish and
indicate the direction in which an enterprise should undertake its eco-innovative actions (implementing
eco-innovations within the product or production process) the LCIA results are
presented individually for products and production processes. The research was conducted
in full compliance with the LCA methodology. LCA proved that the analysed enterprise has
the largest negative impacts on the environment in the following impact categories: marine
eco-toxicity, freshwater eco-toxicity, freshwater eutrophication, human toxicity and natural
land transformation. They result primarily from the consumption of thermal and electric
energy in the production processes. Therefore, to improve energy efficiency, the enterprise
should take eco-innovative actions in the processes applied



B   I   B   L   I   O   G   R   A   F   I   A
[1] D´ıaz-Garc´ıa C., Gonz´alez-Moreno A., S´aez-Mart´ı- ´
nez F., Eco-innovation: insights from a literature
review, Innovation, 17, 1, 6–23, 2015.
[2] Kemp R., Pearson P., Final report of the MEI
project measuring eco-innovation, http://www.oecd.
org/env/consumption-innovation/43960830.pdf,
p. 7, 2007.
[3] The Oslo Manual, Guidelines for Collecting and Interpreting
Innovation Data. The Measurement of
scientific and technological activities, Joint publication
of OECD and Eurostat Polish edition –
MNiSW, pp. 47–65, Warsaw 2006.
[4] Baran J., Ryszko A., Development and implementation
of technological eco-innovations and eco-designintegration
of processes and methodological guidelines
for their implementation [in Polish: Opracowywanie
i wdrażanie ekoinnowacji technicznych
a ekoprojektowanie – integracja procesów i wskazówki
metodyczne ich realizacji], Innovations in Management
and Production Engineering [Innowacje
w zarządzaniu i inżynierii produkcji], Oficyna
Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania
Produkcją, pp. 34–46, 2013.
[5] Szpor A., Śniegocki A., Eco-innovation in Poland:
The present state, development barriers, support
opportunities [in Polish: Ekoinnowacje w Polsce:
Stan obecny, bariery rozwoju, możliwości wsparcia],
Instytut Badań Strukturalnychpp. 3–8, Warszawa
2012.
[6] PKN-ISO/TR 14062:2004, Environmental management-incorporation
of environmental aspects in designing
and developing manufacturing products [in
Polish: Zarządzanie środowiskowe – Włączenie aspektów
środowiskowych do projektowania i rozwoju
wyrobów].
[7] Masternak-Janus A., Rybaczewska-Błażejowska M.,
Life cycle analysis of tissue paper manufacturing
from virgin pulp or recycled waste paper, Management
and Production Engineering Review, 6, 3, 47–
54, 2015.
[8] Kowalski Z., Kulczycka J., Góralczyk M., Life cycle
assessment of manufacturing processes [in Polish:
Ekologiczna ocena cyklu życia procesów wytwórczych
(LCA)], Wydawnictwo Naukowe PWN, p. 102,
2007.
[9] PE-EN ISO 14040:2009, Environmental management
– life cycle assessment – principles and structure
[in Polish: Zarządzanie środowiskowe – Ocena
cyklu życia – Zasady i struktura].
[10] Masternak-Janus A., Rybaczewska-Błażejowska M.,
Life Cycle Assessment (LCA) – methodology and
applicability [in Polish: Ocena cyklu życia (LCA) –
metodologia i możliwości zastosowania], Contemporary
conditions of development of socio-economic
World-Poland-Świętokrzyskie region, Kielce University
of Technology, pp. 506–517, 2014.
[11] Grzesik K., Introduction to life cycle assessmentnew
techniques in environmental protection [in Polish:
Wprowadzenie do oceny cyklu życia (LCA)-
nowej techniki w ochronie środowiska], Inżynieria
Środowiska, 11, 1, 101–113, 2006.
[12] PN-EN ISO 14044:2009, Environmental management
– life cycle assessment – requirements and
guidelines [in Polish: Zarządzanie środowiskowe –
Ocena cyklu życia – Wymagania i wytyczne].
[13] Tukker A., Handbook on Life Cycle Assessment,
New York Boston Dordrecht London Moscow,
Kluwer Academic Publishers, p. 19, 2002.
[14] Barański A., Gworek B., Bojanowicz-Bablok A.,
Life cycle assessment. Theory and practice [in Polish:
Ocena cyklu życia. Teoria i praktyka], Warszawa:
Institute of Environmental Protection – National
Research Institute, pp. 24–39, 2011.
[15] https://www.mos.gov.pl/fileadmin/introduction/
images/Wytyczne dla branzy spozywczej - przetworstwo
owocowo-warzywne. pdf (Guidelines for
food industry-fruit and vegetable processing).