Notice: Undefined index: linkPowrot in C:\wwwroot\wwwroot\publikacje\publikacje.php on line 1275
Publikacje
Pomoc (F2)
[119380] Artykuł:

Effect of cellulose ether and starch ether on hydration of cement processes and fresh-state properties of cement mortars

Czasopismo: Materials   Tom: 15, Zeszyt: 24
ISSN:  1996-1944
Opublikowano: Grudzień 2022
 
  Autorzy / Redaktorzy / Twórcy
Imię i nazwisko Wydział Katedra Do oświadczenia
nr 3
Grupa
przynależności
Dyscyplina
naukowa
Procent
udziału
Liczba
punktów
do oceny pracownika
Liczba
punktów wg
kryteriów ewaluacji
Edyta Spychał orcid logo WBiAKatedra Technologii i Organizacji BudownictwaTakzaliczony do "N"Inżynieria lądowa, geodezja i transport5070.0070.00  
Piotr Stępień orcid logo WBiAKatedra Teorii Konstrukcji i BIMTakzaliczony do "N"Inżynieria lądowa, geodezja i transport5070.0070.00  

Grupa MNiSW:  Publikacja w czasopismach wymienionych w wykazie ministra MNiSzW (część A)
Punkty MNiSW: 140


Pełny tekstPełny tekst     DOI LogoDOI    
Słowa kluczowe:

eter celulozy  eter skrobi  VMA  zaprawa cementowa  konsystencja  wskaźnik retencji  właściwości aplikacyjne  czas wiązania  proces hydratacji  pomiary kalorymetryczne 


Keywords:

cellulose ether  starch ether  VMA  cement mortar  consistency  water retention  application properties  setting time  hydration process  calorimetric measurements 



Abstract:

The production of factory-made mortars is a multicomponent system. Viscosity-modifying admixtures (VMAs) are an inherent ingredient of these materials. The correct choice of the amount and type of these admixtures is important from the practical and scientific points of view. In this article, the use of cellulose ether (CE) and starch ether (SE) in cement pastes and mortars is studied. This research focuses on the hydration process and fresh-state properties of mortars because this subject determines the correct choice of the amount and type of admixture used, and the results determine the application and properties of hardened mortars. Polymers were added in the range from 0.056% to 0.22% in relation to the dry ingredients of the mortar. The research showed that cellulose ether had the greatest impact on the consistency, air content, bulk density, and water retention of ordinary dry-mix mortars. On the other hand, starch ether affected the hydration process, delaying the setting and hardening processes much more than cellulose ether. The action of these admixtures rose with the increase in the amount of polymer used in different ways (depending on the type of ether).