Notice: Undefined index: linkPowrot in C:\wwwroot\wwwroot\publikacje\publikacje.php on line 1275
Publikacje
Pomoc (F2)
[61760] Artykuł:

The Effect of Traverse Speed on Kerf Width in AWJ Cutting of Ceramic Tiles

Czasopismo: Procedia Engineering   Tom: 192, Strony: 469-473
ISSN:  1877-7058
Wydawca:  ELSEVIER SCIENCE BV, SARA BURGERHARTSTRAAT 25, PO BOX 211, 1000 AE AMSTERDAM, NETHERLANDS
Opublikowano: Czerwiec 2017
Seria wydawnicza:  Procedia Engineering
 
  Autorzy / Redaktorzy / Twórcy
Imię i nazwisko Wydział Katedra Do oświadczenia
nr 3
Grupa
przynależności
Dyscyplina
naukowa
Procent
udziału
Liczba
punktów
do oceny pracownika
Liczba
punktów wg
kryteriów ewaluacji
Daniel Krajcarz Niespoza "N" jednostki34.00.00  
Damian Bańkowski orcid logo WMiBMKatedra Technik Komputerowych i Uzbrojenia**Takzaliczony do "N"Inżynieria materiałowa337.505.00  
Piotr Młynarczyk orcid logo WMiBMKatedra Technik Komputerowych i Uzbrojenia**Takzaliczony do "N"Inżynieria materiałowa337.505.00  

Grupa MNiSW:  Materiały z konferencji międzynarodowej (zarejestrowane w Web of Science)
Punkty MNiSW: 15
Klasyfikacja Web of Science: Proceedings Paper


Pełny tekstPełny tekst     DOI LogoDOI     Web of Science Logo Web of Science    
Keywords:

waterjet cutting  ceramic tiles  garnet  surface quality 



Abstract:

This article describes experiments performed to assess the effectiveness of abrasive waterjet (AWJ) traverse used to cut ceramic tiles. As the process does not involve high forces, it is important to select the correct traverse speed to obtain the required kerf width while keeping the efficiency of the cutting process high. The study focused on determining the influence of the traverse speed on the kerf width in ceramic tiles. The kerf width is one of the crucial parameters in AWJ cutting. Cutting with a high traverse speed can create tapered edges on the kerf. The experiments involved measuring the kerf width to determine the most suitable process parameters in the AWJ cutting of ceramic tiles. The top and bottom kerf widths were measured using optical microscopy images. (C) 2017 The Authors. Published by Elsevier Ltd.