Notice: Undefined index: linkPowrot in C:\wwwroot\wwwroot\publikacje\publikacje.php on line 1275
Publikacje
Pomoc (F2)
[32441] Artykuł:

Interpretacja wyników pomiarów zawartości lodu w zamrażanych zaprawach przy użyciu metody DSC

(Interpretation of measurements results of ice content in freezing mortars using DSC method)
Czasopismo: Budownictwo i Architektura   Tom: 12 (3), Strony: 209-214
ISSN:  1899-0665
Opublikowano: 2013
 
  Autorzy / Redaktorzy / Twórcy
Imię i nazwisko Wydział Katedra Procent
udziału
Liczba
punktów
Piotr Stępień orcid logoWBiAKatedra Technologii i Organizacji Budownictwa *****331.00  
Zbigniew Rusin orcid logoWBiAKatedra Technologii i Organizacji Budownictwa *****331.00  
Przemysław ŚwierczWBiAKatedra Technologii i Organizacji Budownictwa *****331.00  

Grupa MNiSW:  Publikacja w recenzowanym czasopiśmie wymienionym w wykazie ministra MNiSzW (część B)
Punkty MNiSW: 3


Pełny tekstPełny tekst     Web of Science LogoYADDA/CEON    
Słowa kluczowe:

przemiana fazowa wody  zawartość lodu  DSC  zaprawy  


Keywords:

phase transition of water  ice content  DSC  mortars 



Streszczenie:

Przedstawiono wyniki badań strumieni ciepła rejestrowane w niskotemperaturowym skaningowym kalorymetrze różnicowym (DSC) podczas zamrażania nasączonych wodą zapraw cementowych. Analizie poddano sposoby wydzielania części efektów cieplnych powiązanych wyłącznie z przeminą fazową wody, a następnie metody obliczania masy krystalizującej wody i odniesienia tego procesu do konkretnej temperatury w której zjawisko zachodzi. Stwierdzono, że opisywane w literaturze technicznej założenia obliczeniowe, a także ograniczenia techniczne kalorymetru mogą prowadzić do istotnie odmiennych wyników określania masy powstającego lodu.




Abstract:

The results of investigations of heat flows recorded at the low temperature differential scanning calorimeter (DSC) in the freezing cement mortars soaked with water are presented. Methods for extracting the thermal effects associated with the phase change of water as well as the methods for calculating the weight of ice with reference to the specific process temperature at which the phenomenon occurs are analyzed. It is found that computation assumptions and technical limitations of the calorimeter described in the technical literature can lead to significantly different results of determining the mass of formed ice.